Followers

Friday 29 June 2012

KARI DAGING

SUAMIKU ORANG UTARA..KEDAH...MEMANG SUKA KARI...AKU PON KENA LA KREATIF...KALAU DH RASA MEMANG X BOLEH DH NAK MAKAN KARI BIASA....TANPA JINTAN


BAHAN


DAGING SECUKUPNYE-BERSIHKAN DAN REBUS-TANPA DIPOTONG(BESAR2)


1 SUDU KECILJINTAN MANIS*


1 SUDU KECILJINTAN PUTIH*


1 BIJIBAWANG BESAR*


3 ULAS BAWNG PUTIH*


1/2 INCI HALIA*


1 TANGKAI DAUN KARI


 CILI BLEND_DLM 3 SUDU BESAR


SERBUK KARI BABAS


3 BIJI KENTANG-DIPOTONG 4


SANTAN PEKAT DARI 1/2 BIJI KELAPA




TUMBUK KASAR BAHAN BERTANDA *..


PANASKAN MINYAK , TUMIS BAHAN TUMBUK BERSAMA CILI BLEND


AGAK GARING MASUKKAN DAUN KARI...BIAR SEBENTAR


MASUKKAN REMPAH KARI YG DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR.TAMBAH SEDIKIT AIR ASAM JAWA.


BIAR SEHINGGA NAIK MINYAK...


MASUKKAN KENTANG.BIAR MENGELEGAK..KALAU PEKAT TAMBAH SEDIKIT AIR.JANGAN BANYAK SGT SEBAB BELUM MASUKKAN SANTAN.


SAMBIL TU DAGING DIPOTONG MENGIKUT CITARASA.


SETELAH NAIK MINYAK..MASUKKAN DAGING, SANTAN...BIAR SEKETIKA.


TAMBAH GARAM DAN SERBUK PERASA JIKA SUKA...BIARKAN MENDIDIH ...


TAMBAH LA CILI HIJAU DAN TOMATO JIKA SUKA.





Monday 25 June 2012

SOSEJ BERSALUT ROTI

RAYA PUASA 2011...AKU BERSAMA KAWAN2 FB BUAT PERTAMA KALI BERAYA KERUMAH MASING2....BERTUKAR2 TANDANG...
.SEWAKTU KAMI KERUMAH...MAZIANA MOHAMMAD...AKU TERPANDANG SOSEJ BERSALUT ROTI...TAPI SEKEJAP AJE...DH HABIS...MENURUT MAZIANA BUDAK2 MEMANG SUKA KUIH TU...
AKU PON MEMINTA RESEPI DARINYE...MUDAH JE....AMBOIII...BERKALI2 AKU BUAT..ANAK2 X JEMU PON
HARI GURU JUADAH INILAH AKU BEKALKAN TUK ANAK BAWA KESEKOLAH
MAK CIKGU SUKA LA...
ORANG DEWASA PON SUKA...APATAH LAGI ANAK2..
MEH LA KITA LIHAT JUADAH KEGEMARAN RAMAI NI


ROTI GARDENIA SECUKUPNYE(ROTI LAIN KURANG SEDAP...SBB PERNAH BUAT)
SOSEJ DIBELAH 2 JIKA SUKA..BOLEH JUGA BEGITU SAJA
SEDIKIT TEPUNG + AIR UNTK DIBUAT GAM


GELEK ROTI SAMPAI NIPIS UNTUK MENGELAKKAN SERAP MINYAK.


LETAKKAN SOSEJ DAN GULUNG 


KEMUDIAN SAPU GAM DARI TEPUNG TADI


GORENG DLM MINYAK PENUH YE..PAKAI API SEDERHANA SEHINGGA GARING.









Saturday 23 June 2012

BEE HOON GORENG TOM YAM

SELALU JADI MASAALAH KALAU NK MASAK BEE HOON GORENG.
TAK MENJADI KESEDAPANNYE. DH BUNTU..KADANG SEDAP...KADANG TIDAK...HEHEHE...ENTAHHHH MENGAPA...


SUATU HARI AKU JALAN2 KT MERATA2 BLOG...X INGAT KT MANA DAPAT...
AKU PON MENCUBA LAH...WAHHHH...SEDAPNYEEEE..
.ANAK2 AKU SUKA...LAGI2 YG NO 2..CEREWET TUL PASAL MAKAN...YG SULONG TU NGAP JEKKK....TAPI LAMA2 DIA KOMPLEN GAK...HEHEHE..MEH KITA KONGSI RESEPINYE


BAHAN
1 PEKET BEE HOON- RENDAM LEMBUT
3 KETUL KIUB PERASA TOM YAM
CILI KERING - REBUS*
BAWANG BESAR*
BAWANG PUTIH*
HALIA*


ISI AYAM- HIRIS
SERAI- TITIK
KARET- HIRIS
KOBIS-HIRIS
DAUN LIMAU - HIRIS
2 BIJI TELUR
SOS CILI -IKUT SELERA


CARA
BLEND BAHAN BERTANDA *

PANAS KAN KUALI DENGAN  MINYAK SECUKUPNYE TUK MENUMIS.
..TUMIS SERAI DAN MASUKKAN CILI YG BERCAMPUR BAHAN BLEND TADI.
MASUKKAN AYAM ..BIAR MASAK..
MASUKKAN KIUB TOM YAM, GARAM , SERBUK PERASA (JIKA SUKA),SOS CILI
MASUKKAN KARET,
 KOBIS, DAUN LIMAU
.MASUKKAN BEE HOON YANG DIRENDAM DLM AIR PAIP...KALAU KERAS TAMBAH AIR.
.KACAU..RASAKAN GARAMNYE DAN KELEMBUTAN ..KALAU DH LEMBUT SUDAH MASAK LA TU...
TABUR TELUR DAN KACAU 
SEBATI...ANGKAT...SIAP TUK DIHIDANG.









Monday 18 June 2012

HARI RAYA 2011


NI LA KAWAN2 SEKOLAHKU...YG SEMPAT KETEMU MASA RAYA TAHUN 2011
BEST SGT..MEMANG DH LAMA X JUMPA. SEJAK HABIS SEKOLAH...TU LA BARU PESTIME JUMPA...TU PON SETELAH JUMPA DI FB NI....

NI KT RUMAH MILA....MACAM2 ADA...SATAY , NASI IMPIT KUIH MUIH...X INGAT NK MAKAN...SBB SERONOK NGT JUMPA KAWAN2 SEMUA...HEHEHE
NI ADE PENAMBAHAN SEORANG JEJAKA TUNGGAL...HEHEHE...SBB DIA DATANG LAMBAT SIKIT...JALAN JEM...MAKLUM HARI RAYA....HUA HUA HUA
NI KT RUMAH MAZNI...SAJA2 POSSING TUK KENANGAN.


BUKAN SENANG NAK JUMPA LAGI...


OK KAWAN2...AKU SENTIASA MENGINGATI KALIAN...KENANGAN INI BEGITU INDAH DALAM HIDUPKU.

Thursday 14 June 2012

KUIH PENIRAM

SEDAP KUIH NI...SUKA BELI....TAPI SEJAK DH PANDAI BUAT...X BELI DAH...MEMANG KLASS...I DAPAT RESEPI NI DARI RAKAN FB INA SARINA ..MEH LA SKODENG RESEPINYE


BAHAN
900GM GULA MERAH
2  CAWAN AIR
1KG TEPUNG BERAS CAP TERATAI...


CARA
MASAK GULA MERAH BERSAMA AIR HINGGA MENGELEGAK- GUNA API SLOW YE...NNTI MELIMPAH JIKA API BESAR


BILA GELEGAK TERUS TAPIS KEDALAM TEPUNG YANG SUDAH DIMASUKKAN KEDALAM BESEN BESAR


KACAU DENGAN SENDUK. BIAR SEKEJAP, DAH SEJUK SIKIT ULI SEHINGGA MENJADI DOH


KALAU TERLAJAK KERAS TAMBAH AIR, KALAU LEMBIK TAMBAH TEPUNG...SAYA PERAM 3 HARI...LEPAS MASAK TERASA KERANGUPANNYE..CUBA LAH...


GORENG DLM MINYAK YANG BANYAK DAN API SLOW..KALAU BESAR HANGIT DILUAR..MENTAH DIDALAM.

KELI MASAK TEMPOYAK

AKU MENGAJAK HUBBY PEGI PASAR MALAM...TUJUAN NK BELI DOYAN
..ADE LAK TEMPOYAK..BELI LE SEBUNGKUS...DUK DALAM PETI.HAMPIR SEMINGGU...HEHEHEHE


MAKA RINI KERAJINAN KU DATANG..MAKA MEMASAKLAH AKU IKAN KELI YANG BARU DIBELI..INI RESEPINYE


IKAN KELI(SIANG..SUH JE ORG KEDAI TU SIANG..BERCINTA TUL NAK SIANG IKAN NI) RENDAM NGN AIR ASAM LIMAU+GARAM
TEMPOYAK (SAYA GUNA SATU BUNGKUS)
SERAI - TITIK
BAWANG BESAR-BLEND
CILI API -BLEND
SERBUK KUNYIT(KUNYIT HIDUP LAGI BAGUS)


1. BAWANG NGN CILI API BLEND BERSAMA TEMPOYAK.DAN SERBUK KUNYIT 


2. MASUKKAN DLM PERIUK DAN DIDIHKAN...


3. MASUKKAN SERAI TITIK TADI...TAMBAH AIR JIKA PEKAT


4. TAMBAH ASAM KEPING, DAUN KESUM..


5. MASUKKAN IKAN..BIAR SAMPAI IKAN MASAK...


6. BUH GARAM DAN SERBUK PERASA-JIKA SUKA


ADE YG KATA X YAH BUH SERAI...TAPI TERPULANG KEPADA KITA
NK YG MACAMMANA...CIK SUAMI KATA SEDAP...SIAP HIRUP LAGI KUAHNYE.

KAWANKU DATANG MELAWAT

 NI KAWANKU DATANG DARI PEKAN PAHANG....KAWAN SEKOLAH..LAMA DAH TERPISAH...BARU JUMPA DI FB....SALYATI RAZALI....COMEI ORANGNYE...BAIK HATI...SAYANG PADA KAWAN KAWAN...
DIA MAIN TERJAH JE...APA LAGI X DE LA SPECIAL HIDANGAN...MUJUR LA MAK KIAH SEBERANG JALAN TU MENIAGA HARITU...AKU PON BORONG LE PISANG GORENG NGN KELEDEK GORENG....BUAH TEMBIKAI PON DH MASAK BELAKANG UMAH...HEHEHE...KEDAI BELAKANG UMAH....


TERIMA KASIH SALYATI ATAS INGATANMU PADAKU...KERANA SUDI MENGUNJUNGI AKU DI SUBANG INI.....I LOVE U <3<3<3

Wednesday 13 June 2012

KUIH CARA MANIS



BAHAN


2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 BIJI TELUR
3 1/2 CAWAN AIR 
SECUBIT GARAM
PEWARNA HIJAU


BLEND SEMUA KECUALI PEWARNA...MASUKKAN KEDALAM JAG DAN TAMBAH PEWARNA HIJAU. PANASKAN ACUAN.


.BIAR SEBENTAR AGAR ACUAN X MELEKAT.
MASUKKAN ADUNAN BUTTER KEDALAM ACUAN ..


BIAR SEKETIKA..MASUKKAN GULA PASIR IKUT SUKA.
.BIASANYE I GUNA HUJUNG SUDU JE..MANIS DH TU..TUTUP YE ..
DAN BIAR .SEHINNGA MASAK.


 ADUNAN NI DAPAT BANYAK..I BAHAGI 2..CARA MANIS NGN CARA BERLAUK...

KUIH CARA BERLAUK


HARI INI PUSA LAGI...HABIS DH MEMBAYAR PUASA YANG TERTUNGGAK.
BUAT KUIH CARA BERLAUK NGN CARA MANIS...SEBAB ADUNAN SAMA...JADI I BAHAGI 2 JE...


KUIH CARA BERLAUK


2 CAWAN TEPUNG GANDUM
3 1/2 CAWAN AIR
2 BIJI TELUR(1 PON BOLEH)
SECUBIT GARAM
PEWARNA KUNING (I PAKAI SERBUK KUNYIT JE)


BLEND SEMUA BAHAN DIATAS. TUANG DLM JAG, SENANG NK TUANG DLM ACUAN.


INTI


DADA AYAM (BIASA X TAU NK WAT APE) CINCANG
BAWANG BESAR HIRIS HALUS
BWANG PUTIH HIRIS HALUS
SERBUK KARI
GARAM
SERBUK PERASA


PANASKAN MINYAK..MASUKKAN AYAM...GORENG SEBENTAR,
MASUKKAN BAWANG  SERBUK KARI ..TAMBAH AIR SEDIKIT.
TAMBAH GARAM ,SERBUK PERASA..TAMBAH KICAP JIKA SUKA.ANGKAT


MASAK ADUNAN TEPUNG TADI DLM ACUAN YG DIPANASKAN.
BIAR SEBENTAR..BUH LA LAUK TADI...LETAK CILI BESAR SEBAGAI HIASAN...


SAYA BUAT ADE GAK X BUH CILI SBB MANA LA TAU ANAK KECIK MAKAN.....X DE NYE...DIA X MAU...X PE..LAIN KALI CUBA LAGI...HEHEHE

Tuesday 12 June 2012

asam pedas mak uda

nape aku kasik nama ni ekk...sbb abg suka tul lauk asam pedas ni...jadi  try la buat
..asam pedas mak uda
ikan kembong(potong 2)

cili kering
bawang besar
bawang putih
halia
semua bahan ni blend

jintan manis
jintan putih
ke2 2 bahan ni tumbuk kasar

daun kesum
serai (titik)
cili api potong 2
air asam jawa
rempah kari

cara.
.tumis jintan tumbuk tadi...dh wangi masukkan cili blend bersama bawang
tumis hingga garing dan wangi.masukkan serai.
masukkan air asam jawa...jangan pekat sangat ye...tambah serbuk kari..dlm 3 sudu je...kalau pekat tambah air lagi...
masukkan daun kesum, cili api dan ikan kerisi yg sudah dibasuh...rasa..memang masam sikit..pastu buh gula...ni la rahsianye...orang kelantan suka buh gula dlm masakan...sbb saya dh buh rempah kari tadi..masak sampai keluar minyek ye...memang best..kalau menjadi lah...hehehe...selamat mencuba.

ikan goreng air asam

ikan digoreng dahulu..kemudian buat air asam...


air asam
cili api...nk pedas buh je lebih
cili merah...
air asam jawa..
belacan 
bawang besar 
garam 
serbuk perasa
sos cili..lebih ummmphhh


blend je semua bahan tadi..kemudian siram atas ikan yg telah siap digoreng
tadaaaaaa...inilah dia ikan goreng air asam..mudah kan..sedap ..tambah lagi kalau ade ulam pucuk ubi
x pon kangkung goreng..mak mertua panggil...nanti dulu...meh le makan sama..ajak jangan x ajak...walaupon lawa ayam...hehehe

agar agar santan

hari ini buat aga2 santan..teringgin lak..lama dh beli...duk dlm lemari...
rini kerajinan ku hadir...hehehe..jeng jeng jeng..ini lah dia...


 aku beli agar2 nona je..kotak..dalam tu ade tertulis cara2ngn kuantiti
cuma air separuh  I tukar ngn santan 
tambah telur sebiji yg diblend ngn santan..dh masak agar2 tu tuang santan blend tadi ke dalam piuk yg ade
agar2.
 Biar sebentar..mengelegak , angkat dan tuang ke dalam acuan atau loyang. siap