Followers

Tuesday 18 December 2012

BUBUR TEPUNG PULUT( VADAI KEPING)


BAHANNYE

TEPUNG PULUT SECUKUPNYE
SECUBIT GARAM
 SANTAN KELAPA 
SEDIKIT AIR KAPUR 
AIR SECUKUPNYE UNTUK MENGULI TEPUNG
DAUN PANDAN
GULA MERAH- MASAK BERSAMA SEDIKIT AIR DAN TAPIS
GULA PASIR

TEPUNG  DI CAMPUR BERSAMA SEDIKIT AIR KAPUR DAN SECUBIT GARAM.
TAMBAH AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA MENDAPAT DOH YG LEMBUT. 
REBUS AIR..AMIK SECUBIT TEPUNG ..BULAT KAN DAN TEKAN DITENGAH2..MASUKKAN KEDALAM PERIUK  REBUSAN TADI...JIKA SUDAH TIMBUL..AMIK DAN  MASUKKAN KE DALAM BEKAS BERISI AIR...
SETELAH SIAP.KETEPIKAN..
MASUKKAN SANTAN BERSAMA GULA, SEDIKIT GARAM DAN DAUN PANDAN.
MASUKKAN KUIH TADI TANPA AIR..ATAU CEDUKKAN ISINYE SAHAJA
BIAR SEHINGGA MENDIDIH...RASAKAN KEMANISANNYE..SIAP.




No comments:

Post a Comment