nape aku kasik nama ni ekk...sbb abg suka tul lauk asam pedas ni...jadi try la buat
..asam pedas mak uda
ikan kembong(potong 2)
cili kering
bawang besar
bawang putih
halia
semua bahan ni blend
jintan manis
jintan putih
ke2 2 bahan ni tumbuk kasar
daun kesum
serai (titik)
cili api potong 2
air asam jawa
rempah kari
cara.
.tumis jintan tumbuk tadi...dh wangi masukkan cili blend bersama bawang
tumis hingga garing dan wangi.masukkan serai.
masukkan air asam jawa...jangan pekat sangat ye...tambah serbuk kari..dlm 3 sudu je...kalau pekat tambah air lagi...
masukkan daun kesum, cili api dan ikan kerisi yg sudah dibasuh...rasa..memang masam sikit..pastu buh gula...ni la rahsianye...orang kelantan suka buh gula dlm masakan...sbb saya dh buh rempah kari tadi..masak sampai keluar minyek ye...memang best..kalau menjadi lah...hehehe...selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment