Followers

Friday 29 June 2012

KARI DAGING

SUAMIKU ORANG UTARA..KEDAH...MEMANG SUKA KARI...AKU PON KENA LA KREATIF...KALAU DH RASA MEMANG X BOLEH DH NAK MAKAN KARI BIASA....TANPA JINTAN


BAHAN


DAGING SECUKUPNYE-BERSIHKAN DAN REBUS-TANPA DIPOTONG(BESAR2)


1 SUDU KECILJINTAN MANIS*


1 SUDU KECILJINTAN PUTIH*


1 BIJIBAWANG BESAR*


3 ULAS BAWNG PUTIH*


1/2 INCI HALIA*


1 TANGKAI DAUN KARI


 CILI BLEND_DLM 3 SUDU BESAR


SERBUK KARI BABAS


3 BIJI KENTANG-DIPOTONG 4


SANTAN PEKAT DARI 1/2 BIJI KELAPA




TUMBUK KASAR BAHAN BERTANDA *..


PANASKAN MINYAK , TUMIS BAHAN TUMBUK BERSAMA CILI BLEND


AGAK GARING MASUKKAN DAUN KARI...BIAR SEBENTAR


MASUKKAN REMPAH KARI YG DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR.TAMBAH SEDIKIT AIR ASAM JAWA.


BIAR SEHINGGA NAIK MINYAK...


MASUKKAN KENTANG.BIAR MENGELEGAK..KALAU PEKAT TAMBAH SEDIKIT AIR.JANGAN BANYAK SGT SEBAB BELUM MASUKKAN SANTAN.


SAMBIL TU DAGING DIPOTONG MENGIKUT CITARASA.


SETELAH NAIK MINYAK..MASUKKAN DAGING, SANTAN...BIAR SEKETIKA.


TAMBAH GARAM DAN SERBUK PERASA JIKA SUKA...BIARKAN MENDIDIH ...


TAMBAH LA CILI HIJAU DAN TOMATO JIKA SUKA.





2 comments:

  1. sedap ni kak...kena ngan nasi panas pulak..

    ReplyDelete
  2. ye roha..memang sedap..lagi2 ngn pulut..lepas makan tido...hehehe

    ReplyDelete